Wachtwoorden beheren MKB bedrijf

“Een centrale plek voor al uw wachtwoorden”

Wachtwoorden beheren MKB-bedrijf

Een wachtwoordmanager is een programma die je wachtwoorden, aanmeldgegevens, pincodes en andere gevoelige informatie centraal opslaat zodat je deze gemakkelijk en veilig kunt gebruiken. Een van de bekendste wachtwoordmanager is 1Password.

Het is algemeen bekend dat een veilig wachtwoord aan een aantal eisen moet voldoen, zoals een minimaal aantal karakters, cijfers en hoofdletters. Met 1Password is het verzinnen van een wachtwoord een fluitje van een cent, 1Password adviseert u een goed wachtwoord en slaat deze ook direct voor uw op zodat u dit wachtwoord de volgende keer niet meer in hoeft te vullen.

Daarnaast wordt het ook sterk aanbevolen om niet voor elke website hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Echter komen wij in de praktijk helaas nog regelmatig risicovolle situaties tegen met onveilige inloggegevens. Hier kan een online wachtwoordenkluis een uitstekende oplossing voor bieden.

Stel jezelf deze kritische vragen over je wachtwoordenbeleid:
Hoe veilig zijn de wachtwoorden binnen mijn organisatie? En wat is de impact op het bedrijf als morgen mijn inloggegevens kwijt zijn als gevolg van een cyber aanval?

Overal hetzelfde wachtwoord

We kiezen vaak voor makkelijke wachtwoorden. Maar er is nog een probleem, zegt Tijs Hofmans, redacteur Privacy bij Tweakers.net. “We hebben honderden accounts, dus we gebruiken vaak hetzelfde wachtwoord opnieuw. Als jij op site A en B hetzelfde wachtwoord gebruikt en de eerste site wordt gehackt, dan kunnen criminelen ook inloggen op site B.” In deze tijd van datalekken is het daarom belangrijker dan ooit: gebruik unieke wachtwoorden. Maar hoe beheer je die? Een veilige optie is een wachtwoordmanager.

Waarom heb je een wachtwoordmanager nodig?

Wachtwoorden zijn vaak te simpel en makkelijk te samen te stellen en daarom is het raadzaam om het wachtwoordenbeleid te verbeteren. Een wachtwoordmanager geef advies om op een relatief eenvoudige manier een streng wachtwoordenbeleid te hanteren binnen je bedrijf. Door dit wachtwoordbeleid wordt de kans en impact van cyber aanvallen drastisch verkleind.

Security tip: schakel multi-factor authenticatie in voor al je accounts
Een sterk wachtwoord is één ding, maar multi-factor authenticatie (MFA) voorkomt 99,9% van de aanvallen op je online-inloggegevens. MFA is bijvoorbeeld de verificatie via een SMS of authenticator app op je smartphone. Met een wachtwoordmanager maak je MFA-onderdeel van je securitybeleid en wij adviseren om MFA zo snel mogelijk in te schakelen voor al je accounts.

Hoe werken wachtwoord managers?

Wachtwoordmanagers werken als een online kluis waarin je eenvoudig al je inloggegevens kan bewaren. Je hebt nog maar één masterwachtwoord dat je moet onthouden en waarmee je de kluis kan ontgrendelen. Wanneer je een website bezoekt vult de wachtwoordmanager vervolgens met één klik automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in.

Nooit meer een wachtwoord verzinnen

Met een wachtwoordmanager kan je in een handomdraai ook sterke nieuwe wachtwoorden genereren met de automatische “Suggested Password” functie. Dit zijn totaal willekeurige wachtwoorden die voldoen aan de strengste veiligheidseisen.

wachtwoord beheer 1password ict bedrijf

Wat zijn de voordelen van een wachtwoordmanager?

✔ Al je wachtwoorden op één extra beveiligde plek
✔ Genereer in één klik automatisch een uniek wachtwoord
✔ Veilig gezamenlijke inloggegevens delen met collega’s
✔ Automatische synchronisatie op al je (mobiele) apparaten
✔ Ultrasnel inloggen met je vingerafdruk of masterwachtwoord

Wat is het nadeel van een wachtwoordmanager?

Uiteraard zijn er ook nadelen aan het gebruik van een wachtwoordmanager. Het grootste nadeel van een wachtwoordmanager is dat al je kritische informatie is opgeslagen op één locatie. Als een hacker toegang krijgt tot de wachtwoordmanager heeft deze dus ook direct toegang tot alle inloggegevens.

De veiligste plek voor je wachtwoorden is in een schrift, maar is dat handig? Deze kan je ook kwijtraken of gestolen worden en je hebt een schrift natuurlijk ook niet altijd bij de hand.

Security tip: gebruik een unieke wachtwoordzin voor je wachtwoordmanager

Is een wachtwoordmanager veilig?

Wachtwoordmanagers maken gebruik van geavanceerde encryptie om jouw bedrijfsdata te beveiligen. Per definitie is een wachtwoordmanager dus altijd veiliger dan een blaadje onder het toetsenbord of in een Word-document op je computer. Daarnaast maak je gebruik van sterkere wachtwoorden en er wordt ook actief beleid op gevoerd om de wachtwoorden sterk te houden.

Wil jij de veiligere wachtwoorden met een wachtwoordmanager?

Hanteer een professioneel en veilig wachtwoordenbeleid met een passwordmanager. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden voor een wachtwoordmanager te bespreken. We geven je graag advies over het verbeteren van je online veiligheid.

Je wachtwoord controleren op hacks

Wil je weten of jouw inloggegevens ooit zijn gelekt? Dit kun je op verschillende sites controleren. Op onze site vandulstautomatisering.nl, maar ook op de Australische website haveibeenpwned.com, die grote datalekken en hacks verzamelt. Op de Nederlandse site scatteredsecrets.com kun je zelfs zien welke van je wachtwoorden op straat liggen. Die moet je dus snel veranderen!

Nieuwsgierig naar wat we nog meer voor je kunnen betekenen op gebied van cyber security?
Neem contact met ons op voor een adviesgesprek met cyber security scan.

Staat je vraag er niet tussen? Dan beantwoorden wij deze graag.
Bel even met ons op 085 – 744 1000 of stuur een mail naar info@vandulstautomatisering.nl